Python Programlamada Input Fonksiyonu ile Kullanıcıdan Veri Alma Etkinliği / Soruları
Merhaba. Bu etkinlikte python ile kullanıcıdan veri alma fonksiyonu olan input fonksiyonu üzerine odaklanılacaktır. Pythonda veri türleri ayrılmaktadır. Metinsel ve Sayısal veriler olmak üzere en sık kullanılan 2 veri türü üzerine odaklanacağız. Sayılar kendi içerisinde tam sayı, ondalıklı sayı vb türlere de ayrılabiliyor.
Bir değişken içerisindeki veriyi tam sayıya çevirmek için int( ) fonksiyonunu, ondalıklı sayıya çevirmek için float( ) fonksiyonunu, metinsel hale çevirmek için ise str( ) fonksiyonunu kullanırız. Farklı dönüştürme fonksiyonları da var fakat bu etkinliğin konusu değil.
Kullanıcıdan ad bilgisini alan ve alınan bilgiyi ad değişkenine depolayan bir kod örneği. Fonksiyon parantezleri içerisine kullanıcıya bilgi verilir. Verilen bilgi metinsel olarak yazılması gerekir. Yani tırnak içerisinde mesajı belirtmelisiniz. İki nokta konulması tamamen daha güzel görünmesi için 🙂 Uygulama esnasında da buna dikkat edildi.
ad = input("Adınızı giriniz:")
Yukarıdaki alınan bilgiyi yazdırmak için de kodu şu şekilde tamamlayabilirdik. ad bilgisi metinsel olduğu için olduğu gibi yazdırılabilir. Dönüştürmeye gerek kalmaz.
ad = input("Adınızı giriniz:")
print("Hoşgeldin" + ad)
Kullanıcıdan tam sayı alan ve değişken içerisine depolayan bir kod örneği. input fonksiyonu her zaman veriyi metinsel olarak alır. int fonksiyonu ile alınan metinsel değer tam sayıya çevrilir.
sayi = int(input("Sayıyı giriniz:"))
Yukarıdaki sayıyı yanında bir mesaj, metinsel ifade olacak şekilde yazdırmak için de sayi değişkeni tam sayı olarak depolandığı için print içerisinde yazdırmak için metinsele döndürmek yani str( ) fonksiyonu ile dönüştürmek gerekir.
sayi = int(input("Sayıyı giriniz:"))
print("Girilen sayı:" + str(sayi) )
Yukarıdaki kod örneğinde sayi değişkenin yanındaki “Girilen sayı:” verisi metinsel olduğu için metinsel ifade ile sayısal ifade + operatörü ile kullanılamadığı için tam sayı türünde olan sayi değişkenini metinsel veriye çevirmek gerekir. O yüzden str( ) fonksiyonu ile sayi değişkenini dönüştürdük.
DETAYLI ANLATIM İÇİN LİNKE TIKLAYARAK KONU ANLATIMA ULAŞABİLİRSİNİZ.
Aşağıdaki etkinliklerde gerekli yerleri doldurarak uygun algoritmaları oluşturunuz. İyi çalışmalar
ETKİNLİK 1
ETKİNLİK 2
ETKİNLİK 3
ETKİNLİK 4
ETKİNLİK 5
ETKİNLİK 6
ETKİNLİK 7
ETKİNLİK 8
ETKİNLİK 9
ETKİNLİK 10
>>>>>>> SIRADAKİ ETKİNLİK İÇİN TIKLAYINIZ. <<<<<<<